:-( Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?
  20°C bezchmurnie

Zdrowy smak natury: Aromatyczne placuszki z cukinii i komosy ryżowej z hummusem

Zdrowie, Zdrowy natury Aromatyczne placuszki cukinii komosy ryżowej hummusem - zdjęcie, fotografia

Do przygotowania dania wykorzystaj Hummus klasyczny Well Well

Komosa ryżowa nie bez powodu zyskuje na popularności, zawiera duże ilości błonnika i białka,  ma niski indeks glikemiczny i jest lekkostrawna!  Warto więc wprowadzić ją do swojego menu i korzystać z jej właściwości do woli. Poniżej przepis na pyszne placki z cukinii i komosy ryżowej z dodatkiem hummusu. Placuszki są bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe, lunch lub pyszna przekąska na gorąco i na zimno. Śmiało można zabrać je ze sobą do pracy lub na piknik w plenerze. Idealnie komponują się z ulubionym sosem np. jogurtowym, ziołowym czy sosem z tahini. Smakują dorosłym i dzieciom, a ze względu na swój skład śmiało mogą wzbogacić menu wegetarian.

Składniki dla 2 osób:
1 duża cukinia (3 szklanki startej cukinii) 
½ szklanki komosy ryżowej
½ opakowania hummusu klasycznego Well Well
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
½ szklanki pełnoziarnistej mąki 
½ łyżeczki proszku do pieczenia 
2 łyżki soku z cytryny
sól pieprz 
ulubione przyprawy: oregano, bazylia, koper

Na sos jogurtowo-hummusowy:
½ opakowania hummusu klasycznego Well Well
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie: 
1. Do garnka wlewamy szklankę wody i dosypujemy komosę, gotujemy aż do momentu wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 10-12 minut. 
2. Cebulę i czosnek kroimy i wraz z przyprawami podsmażamy na patelni. 
3. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce i wyciskamy z niej jak najwięcej wody, jeśli będzie zbyt mokra, placki nie będą zwarte i chrupkie.
4. Dodajemy hummus i wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy
5. Formując małe placki, smażymy na patelni, około 3-4 minuty z każdej strony.

Wskazówka: Placuszki serwujemy z ulubionym sosem np. jogurtowym, czosnkowym lub tahini

Zdrowy smak natury: Aromatyczne placuszki z cukinii i komosy ryżowej z hummusem komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się