Reklama

Bezpieczeństwo żywności podczas upałów i na co dzień – jedz lekko, świeżo i bezpiecznie

nOlesnica.pl
16/07/2025 21:29

Latem wysoka temperatura otoczenia może niekorzystnie wpływać na bezpieczeństwo źle przechowywanej żywności. W wysokich temperaturach żywność staje się doskonałą formą dla rozwoju chorobotwórczych bakterii, grzybów i pleśni, które mogą być powodem zatruć pokarmowych


Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Oleśnicy zachęca do zapoznania się i przestrzegania zasad, które pomogą zapewnić bezpieczeństwo żywności w gorące dni:
- Przed zakupami warto zaplanować listę produktów, pozwoli to na ograniczenie marnowania żywności oraz ilość odpadów. W trakcie zakupów należy zapoznawać się z oznakowaniem produktów w szczególności z warunkami ich przechowywania oraz z terminem przydatności do spożycia lub datą minimalnej trwałości, jak również sprawdzać produkty pod kątem śladów zepsucia czy uszkodzeń. Szczególnie należy zwracać uwagę na mięsa, ryby, nabiał i na przetwory z jaj. 
- Po zakupach w upalne dni w przypadku podróży dłuższych niż 30 minut do transportu zakupów przyda się specjalna torba termoizolacyjna. Nie należy również zwlekać z rozpakowaniem zakupów w szczególności produktów chłodzonych i mrożonych po powrocie ze sklepu.
- Producenci świeżej żywności np. mięsa czy produktów mlecznych są zobowiązani do zachowania tzw. łańcucha chłodniczego, to znaczy zapewnienia odpowiedniej temperatury przechowywania i transportu towaru. Jednak producent nie ma wpływu na warunki panujące w sklepach spożywczych i jeżeli chcemy kupić dobry i bezpieczny produkt, należy koniecznie zwracać uwagę na warunki przechowywanie żywności w sklepie.
- Produkty spożywcze kupujemy wyłącznie w miejscach, gdzie są przechowywane w takich warunkach jakie są określone na opakowaniu, np. dla mleka i przetworów mleczarskich jest to zwykle temperatura od +20C do +80C.
- Podczas dużych zakupów świeże produkty wkładajmy do koszyka na samym końcu – unikniemy ich przegrzania.
- Kupując warzywa i owoce, zwracajmy uwagę czy są świeże i nie mają oznak psucia. Zawsze warto kupować owoce sezonowe.
- Sprawdzajmy terminy przydatności do spożycia przechowywanych produktów i zużywajmy w pierwszej kolejności te, których termin jest krótszy.
- Przygotowując posiłek należy zadbać o czystość stanowiska pracy oraz o higienę osobistą. Należy myć ręce tak często, jak to możliwe, w szczególności przed rozpoczęciem pracy oraz przed kontaktem z żywnością i po nim, zwłaszcza z surowymi jajami, mięsem czy owocami morza. Należy utrzymywać w czystości sprzęt oraz powierzchnie robocze kuchni.
- Ogromne znaczenie ma przechowywanie żywności w warunkach domowych. 

Przygotowanych dań nie należy pozostawiać w temperaturze otoczenia przez okres dłuższy niż dwie godziny. Należy zwracać uwagę na dania podawane na surowo lub półsurowo, jak np. tatar czy sushi i na produkty takie, jak np. ciasta z kremem czy bitą śmietaną. Żywność przechowywać w warunkach zgodnych z deklaracją producenta. Ogólnie jednak przyjmuje się, że produkty niewymagające stosowania temperatur chłodniczych przechowuje się w temperaturze otoczenia w chłodnym i zacienionym miejscu. Temperatura przechowywania produktów w warunkach chłodniczych ustalana jest zwykle na poziomie nie wyższym niż +80C, natomiast produktów mrożonych −180C. 
- Pamiętaj, że raz rozmrożonych produktów szczególnie surowych – nie można zamrażać powtórnie. Gdy kupujemy lody szczególnie te na patyku, to sprawdzajmy ich kształt. Jeżeli polewa jest połamana, a lód ma zdeformowany kształt to może świadczyć, że był rozmrożony i zamrożony ponownie.
- Przygotowywanie posiłków należy planować w taki sposób, aby unikać pozostawiania żywności „wrażliwej” (surowce i produkty wymagające przechowywania w niskich temperaturach, w tym w szczególności pochodzenia zwierzęcego, a także gotowe potrawy) w tzw. strefie niebezpiecznych temperatur. Strefa ta to przedział temperatur od +40C do +600C, w którym to zakresie istnieją dogodne warunki do wzrostu i rozwoju drobnoustrojów, w tym również chorobotwórczych. Dlatego też żywność „wrażliwą” należy trzymać poza zakresem tych temperatur. W lodówce ugotowaną żywność przechowuje się nad surową, aby zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego.
- W trakcie letniego grillowania należy pamiętać, aby unikać przechowywania surowego mięsa w miejscach, gdzie może dojść do kontaktu z gotowym jedzeniem (np. sałatkami czy surówkami) co zmniejsza ryzyko przenoszenia bakterii.
- Latem należy szczególnie uważać na owady, które mogą zanieczyścić żywność ( np. muszki owocowe, muchy), dlatego należy zabezpieczać potrawy, produkty za pomocą osłon lub siatek ochronnych.
- Niezależnie od tego czy chodzi o piknik, grill, czy imprezę na świeżym powietrzu, nigdy nie należy zostawiać żywności na słońcu lub w gorącym miejscu przez dłuższy czas. Produkty, które wymagają chłodzenia lub przechowywania w temperaturze pokojowej, mogą szybko stać się niebezpieczne do spożycia. Używaj lodówek turystycznych lub toreb termicznych.

Podsumowując temat bezpieczeństwa żywności latem, w upalne dni, wymaga on szczególnej uwagi. Należy pamiętać o odpowiednim przechowywaniu produktów, zwłaszcza tych łatwo psujących się, takich jak mięso, nabiał, czy sałatki. Utrzymanie odpowiedniej temperatury, zarówno podczas przechowywania w domu, jak i w transporcie, jest kluczowe. Ponadto, dokładne mycie owoców i warzyw oraz unikanie spożywania żywności, która straciła datę ważności, to podstawowe zasady dbania o bezpieczeństwo żywności w lecie.

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo nOlesnica.pl




Reklama
Wróć do