Reklama

Produkty pełnoziarniste - odżywiaj się zdrowiej

nOlesnica.pl
27/09/2023 16:22

Produkty pełnoziarniste to te, które powstają z całego ziarna zbóż, zawierając w sobie wszystkie jego składniki - okrywę nasienną, czyli otręby, zarodki oraz bielmo ziarna

Dzięki temu zachowują one większość cennych składników roślin, takich jak witaminy z grupy B, sole mineralne i błonnik.

Warto włączać produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste, do naszej diety kilka razy dziennie. Są one źródłem niezbędnych składników, takich jak węglowodany, w tym błonnik pokarmowy, który ma korzystny wpływ na poziom cholesterolu we krwi.

Regularne spożywanie odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego wiąże się z mniejszym ryzykiem otyłości, cukrzycy typu 2, chorób serca i nowotworów. Związki przeciwutleniające zawarte w ziarnach, zwłaszcza polifenole, pomagają chronić organizm przed stresem oksydacyjnym, wzmacniają układ odpornościowy i wpływają korzystnie na układ trawienny, nerwowy oraz sercowo-naczyniowy. Redukują także ryzyko rozwoju chorób takich, jak miażdżyca, cukrzyca czy nowotwory.

Produkty zbożowe mają również pozytywny wpływ na przemianę materii i kondycję jelit. Wspierają naszą odporność, chroniąc nas przed infekcjami i chorobami, a także korzystnie wpływają na pracę komórek nerwowych, poprawiając funkcje mózgu, pamięć i koncentrację.

Nie można przecenić znaczenia właściwego odżywiania dla zdrowego funkcjonowania organizmu. Dostarczanie wszystkich niezbędnych składników odżywczych stanowi klucz do utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia.

Na listę produktów zbożowych pełnoziarnistych można zaliczyć: otręby, pieczywo razowe, graham, makaron pełnoziarnisty, kasza gryczana, jaglana, jęczmienna, komosa ryżowa, brązowy ryż, ryż czerwony, płatki gryczane, jaglane, owsiane, orkiszowe, jęczmienne i żytnie.

Pamiętaj:
Zawsze stawiaj na produkty zbożowe o niskim stopniu przetworzenia. Im mniej produkt został poddany obróbce, tym bardziej obfituje w cenne witaminy i minerały. Zawsze warto też przyjrzeć się etykietom umieszczonym na opakowaniach produktów spożywczych. Pełnią one kluczową rolę jako źródło informacji o produkcie, jego marce, przeznaczeniu, wartości odżywczej i sposóbu, w jaki można go wykorzystać, a także o składnikach używanych podczas produkcji. Etykieta jest przewodnikiem, który pomaga konsumentom podejmować mądrze informowane decyzje zakupowe.

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo nOlesnica.pl




Reklama
Wróć do