3.jpg)
Trwa sezon zbierania grzybów i należy pamiętać że w tym okresie często dochodzi do zatruć grzybami, które są bardzo poważne i mogą być śmiertelne
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Oleśnicy ostrzega przed niebezpieczeństwem zagrożenia zdrowia i życia po spożyciu grzybów.
Nie tylko grzyby niejadalne i trujące stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia. Zatrucia mogą wystąpić po spożyciu grzybów jadalnych i to najlepszych gatunków, jeśli potrawa grzybowa zostanie przygotowana z grzybów nieświeżych. Przyczyną zatruć może być też długotrwałe przechowywanie potraw w nieodpowiednich warunkach oraz ich wielokrotne odgrzewanie.
W celu wyeliminowania tragicznych skutków zatruć pokarmowych należy bezwzględnie przestrzegać następujących zasad przy zbieraniu grzybów:
- Należy zbierać wyłącznie znane gatunki grzybów, co do których nie mamy żadnych wątpliwości że są jadalne - warto korzystać z atlasów
- Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek
- Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia
- Trzeba zbierać grzyby tylko do koszy czy łubianek, nigdy do foliowych toreb, gdyż ulegają w nich zaparzeniu i szybciej się psują
- Trzeba też pamiętać iż, nie wolno niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu
Przy zakupie grzybów:
- Nie należy kupować grzybów od przypadkowych sprzedawców - wymagaj od sprzedającego świadectwa dopuszczającego grzyby do sprzedaży
- Nie należy kupować grzybów stanowiących mieszaninę różnych gatunków w stanie suszonym
Przy przyrządzaniu potraw grzybowych:
- Trzeba pamiętać, że grzyby w stanie surowym nie nadają się do spożycia - nawet dobre gatunki jadalne spożyte na surowo mogą wywołać zaburzenia żołądkowe
- Krojenie grzybów na drobne kawałki i odrzucanie włóknistych trzonów sprawi, że potrawa będzie mniej ciężkostrawna
- Grzybów nie należy spożywać w dużej ilości i traktować je, jako przystawkę lub dodatek
W przypadku wystąpienia nudności, bólów brzucha, biegunki, skurczy mięśni, podwyższonej temperatury , po spożyciu grzybów, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Trzeba również pamiętać iż obierzyny grzybów, resztki nie spożytych potraw stanowią ważny materiał do ustalenia przyczyny zatrucia i przyspieszają zastosowanie właściwego leczenia. Przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie - informuje PSSE w Oleśnicy.
Pamiętaj:
Grzyby nie są potrawą dla małych dzieci, ludzi starszych i chorych. Bezpieczny grzyb, to grzyb skonsultowany z grzyboznawcą. W placówce Powiatowej Inspekcji sanitarnej w Oleśnicy grzyboznawca zawsze służy ci pomocą.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie