Reklama

Bezpieczne grzybobranie - poradnik oleśnickiego Sanepidu

nOlesnica.pl
05/09/2024 12:06

Każdego roku, wraz z nadejściem jesieni, lasy wypełniają się grzybiarzami

Grzybobranie to w naszym kraju bardzo popularna forma spędzania wolnego czasu. Niestety, w lesie łatwo o pomyłkę, która może poskutkować hospitalizacją, a nawet zgonem. Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów. Wybierając się do lasu nie należy polegać wyłącznie na swojej intuicji. Warto przypomnieć sobie wcześniej jak wyglądają najbardziej trujące gatunki grzybów i wziąć ze sobą podręczny atlas grzybów.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Oleśnicy przypomina o podstawowych zasadach bezpiecznego grzybobrania:
- Zbieraj tylko te grzyby, co do których masz całkowitą pewność, że są jadalne. Jeżeli masz wątpliwości – nie ryzykuj.
- Zbieraj grzyby do wiklinowego koszyka, łubianki lub innych pojemników przepuszczających powietrze. Nie używaj foliowych reklamówek – grzyby szybko się w nich psują, co grozi zatruciem. 
- Unikaj grzybów zbyt małych – trudno rozpoznać czy są blaszkowe, czy nie. Zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby.
- Nie przyjmuj rad od innych grzybiarzy i nie kupuj grzybów z nieznanego źródła.
- Nie stosuj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak).
- Nigdy nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów (np. przy zakładach produkcyjnych czy drogach o dużym natężeniu ruchu), ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
- Grzyby, których nie chcesz zbierać, pozostaw nienaruszone. Są one pożywieniem dla zwierząt. Wiele gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
- Nie rozkopuj ściółki – nie niszcz grzybni. Jeśli jej nie uszkodzisz, wyrosną na niej kolejne grzyby.
- Jeśli po spożyciu grzybów pojawią się nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni czy podwyższona temperatura – należy niezwłocznie wywołać wymioty i wezwać pomoc lub zgłosić się do lekarza/szpitala.
 
Pamiętajmy również, że niektóre rodzaje grzybów mogą powodować zatrucia w połączeniu z alkoholem - np. borowik ponury, czernidlak pospolity. Ponadto grzyby zawierają dużo substancji chitynowych co powoduje, że są ciężkostrawne, dlatego nie zaleca się spożywania grzybów:
- kobietom w ciąży i karmiącym,
- dzieciom,
- osobom starszym,
- osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny przypomina również że osoby zbierające grzyby na własne potrzeby w przypadku wątpliwości co do zebranych grzybów mogą skorzystać z porady grzyboznawcy lub klasyfikatora grzybów. Do oceny przynosimy dojrzałe i świeże owocniki, wraz z kapeluszem i trzonem. Zbyt małe i niewykształcone okazy mogą powodować trudności w sklasyfikowaniu, w związku z brakiem wykształcenia charakterystycznych cech.

W celu uzyskania porady zapraszamy do siedziby PSSE w Oleśnicy przy ul. 3 Maja 20,  od poniedziałku do piątku w godzinach 730-1100, tel. kontaktowy (71) 314-20-34 wew. 15.

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo nOlesnica.pl




Reklama
Wróć do