Reklama

Przepis na sycący, domowy chleb konopny na zakwasie, wzbogacony ziarnami konopi

nOlesnica.pl
16/01/2019 11:10

Przepis na wspaniały domowy chleb, który podbija podniebienie smakiem i urzeka świeżością

Dodatek mąki konopnej i ziarnem konopi nadaje charakteru i oryginalności temu chlebowemu wypiekowi, a właściwości mąki konopnej podbijają jego wartość odżywczą. Każdy może śmiało zmierzyć się z wypiekiem tego chleba, który z pewnością stanie się przysmakiem i wartościową pozycją w codziennym, zdrowym menu.  

Składniki: 
- 450 g mąki pszennej typ 450
- 100 g mąki  konopnej Ol’Vita
- 200 g zakwasu żytniego 
- 350 ml letniej wody 
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu 
- 2 – 3 łyżki rozgniecionych ziaren konopi  siewnej do posypania chleba 

Przygotowanie:
- Do odmierzonej ilości wody dodać mąkę pszenną, mąkę z ziaren konopi Ol’Vita, zakwas, miód i sól
- Całość wymieszać i wyrobić na ciasto mikserem przez ok 5 minut  
- Ciasto przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia
- Wierzch posypać ziarnami konopi 
- Foremkę z ciastem wstawić do ciepłego piekarnika zagrzanego do temp ok 30 - 35°C
- Pozostawić tam chleb do leżakowania na ok 4-5 godzin
- Po leżakowaniu chleb upiec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 60 minut.

Wskazówka:
Ziarna konopi można dodać dodatkowo do ciasta podczas wyrabiania mikserem, ciasto można wzbogacić także innymi ulubionymi ziarnami np. sezamem lub słonecznikiem. 

Gotowe, smacznego.

Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    gość 2019-01-16 17:24:09

    ja ostatnio piekę w domu i to jest ekstra sprawa

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo nOlesnica.pl




Reklama
Wróć do