Reklama

Przepis tygodnia

nOlesnica.pl
21/11/2016 21:02

Aromatyczna konfitura z dyni z ciastem drożdżowym – idealne śniadanie na jesienną słotę

Składniki:

1 kg dyni
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
1 łyżeczka cynamonu
2 gwiazdki anyżu
1 opakowanie ciasta drożdżowego z kruszonką (np. Dan Cake)

Przygotowanie:

Dynię obieramy, wykrawamy z niej miąższ i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka i zalewamy szklanką wody. Dodajemy gwiazdki anyżu. Gotujemy pod przykryciem aż dynia będzie bardzo miękka. Po ok 20 minutach gotowania wyciągamy anyż, dodajemy cukier oraz cynamon i całość blendujemy na jednolitą masę.

Całość zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez ok. 40 minut, mieszając co kilka minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i przekładamy do słoiczków. Aby wydłużyć termin do spożycia konfitury słoiczki należy poddać pasteryzacji, zagotowując je. Podajemy ją jako element słodkiego śniadania w towarzystwie ciasta drożdżowego z kruszonką od Dan Cake.

Smacznego

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo nOlesnica.pl




Reklama
Wróć do