Reklama

Puszyste, wilgotne i pachnące muffinki z bananami i pełnoziarnistą kaszką jaglaną

nOlesnica.pl
05/09/2018 15:41

Dla dorosłych i dzieci już po 12 m - c

Bardzo proste w przygotowaniu, szybkie w pieczeniu i wspaniałe w smaku – takie właśnie są muffinki z bananami z poniższego przepisu. Ich wilgotna i mięciutka konsystencja sprawia, że rozpływają się w ustach, a kuszący aromat i słodki smak podbijają podniebienia dzieci i dorosłych. Wystarczy wymieszać składniki, przelać do foremek, piec ok 20 minut i już można cieszyć się pysznymi muffinkami. Do dzieła!

2 dojrzałe banany
1 szklanka mleka 
1 szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka mąki 
3 szklanki pełnoziarnistej kaszki jaglanej Holle
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
7 łyżek miodu
1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii

Suche składniki wsypać do miski i dokładnie wymieszać, w drugiej misce wymieszać ze sobą składniki mokre. Banany rozgnieść ręką lub widelcem, dodać do miski z mokrymi składnikami i wymieszać. Połączyć zawartość obu misek i mieszać łyżką do powstania niezbyt gęstego ciasta z grudkami. Na blaszce ułożyć silikonowe foremki i każdą napełnić ciastem do ok 2/3 wysokości. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni, włożyć blaszkę z muffinkami zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec w termoobiegu ok 20 – 25 minut. Upieczone muffinki ostudzić, wyciągnąć z foremek, dowolnie ozdobić np. cukrem pudrem lub lukrem i… zajadać ze smakiem! 

Wskazówka: ciasto na muffinki można wzbogacić ulubionymi bakaliami lub czekoladą. Do pieczenia można wykorzystać również papilotki i blachę z wgłębieniami do muffin. 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo nOlesnica.pl




Reklama
Wróć do