Reklama

Ten deser skradnie wasze serca

nOlesnica.pl
20/02/2017 12:40

Karmelowa Panna Cotta - przepis kulinarny

Karmelowa Panna Cotta - przepis poleca Szef Kuchni Dworu Karkonoszy, Robert Muzyczka

Składniki:

- Śmietanka 36% „Piątnica 250ml

- Mleko Wiejskie 3,2% „Piątnica” 250ml

- żelatyna 3 płaskie łyżeczki

- cukier 3 łyżki

- cukier z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki

Sos karmelowy:

- Śmietanka 36% „Piątnica” 150ml

- cukier 4 łyżki

- woda 3 łyżki

- mleko

Wykonanie:

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na parę minut. Śmietankę i mleko połączyć w garnku, dodać oba cukry i doprowadzić do wrzenia. Dodać namoczoną żelatynę i dokładnie razem wymieszać. Następnie napowietrzyć całość mikserem lub blenderem i przelać do słoiczków. Wstawić do lodówki na parę godzin, aby Panna cotta stężała. W między czasie przygotować sos karmelowy.

W rondelku zalać cukier wodą i karmelizować na wolnym ogniu, aż do uzyskania złotego koloru. Dodać śmietankę i starannie mieszać, aż oba składniki połączą się w całość. Pod koniec dodawać stopniowo mleko dla uzyskania odpowiedniej gęstości.

Wystudzić i polać sosem karmelowym zimną Panna Cottę.

Smacznego!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo nOlesnica.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do