Reklama

Zdrowe przekąski – Miodowo orkiszowe ciasteczka z płatkami orkiszowymi

nOlesnica.pl
02/02/2019 14:07

Ciasteczka orkiszowe to proste do przyrządzenia łakocie, które sprawią wiele radości wszystkim łasuchom

Dzięki wartościowym składnikom ciasteczka są pożywne i wspaniale zastąpią tradycyjne sklepowe słodycze. Wypiek ciastek jest tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi. Przygotowanie ciasteczek może stać się świetną zabawą, do której warto zaprosić dzieci. 

Składniki:
– 2,5 szklanki płatków orkiszowych
– 1 szklanka mąki orkiszowej
– 1 szklanka pełnoziarnistej kaszki z orkiszowej Holle
– ½ szklanki mleka
– 2 jajka
– 5 łyżek miodu 
– 100 g masła klarowanego
– ½  łyżeczki proszku do pieczenia
– ulubione bakalie opcjonalnie

Przygotowanie:
Suche składniki wymieszać ze sobą w jednej misce a jajka, mleko, miód w drugiej. Połączyć zawartości obu misek, dodać Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, dodać roztopione masło klarowane oraz posiekane bakalie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 – 170 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy dużą łyżką ciastka delikatnie zaokrąglając ich brzegi. Ciasteczka pieczemy ok 8-10 minut najlepiej w termoobiegu.  

Wskazówka: Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy więcej mleka
Porada: Bakalie dobieramy i siekamy odpowiednio drobno dostosowując wielkość i rodzaj do wieku dzieci. 

Gotowe, smacznego.

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo nOlesnica.pl




Reklama
Wróć do