3.jpg)
Okres letni to czas sezonowych owoców i warzyw posiadających walory odżywcze, smakowe, zapachowe
Z przyjemnością konsumujemy lody, podczas wyjazdów korzystamy z przydrożnych barów i restauracji.
Wakacyjna zmiana zasad żywieniowych stanowi urozmaicenie całorocznej diety, jednak, aby „wakacyjna” dieta była bezpieczna należy pamiętać o przestrzeganiu kluczowych zasad:
- owoce i warzywa przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji myjemy pod bieżącą wodą spełniającą wymagania wody zdatnej do picia, co zapobiega przed zakażeniem bakteriami np. Escherichia coli, Salmonella i pasożytami groźnymi dla zdrowia. W przypadku wątpliwości co do jakości wody - przegotuj ją
-środki spożywcze wymagające warunków chłodniczych tj. produkty mleczarskie, produkty pochodzenia zwierzęcego – mięso, wędliny, ciastka z kremem przechowujemy w urządzeniach chłodniczych, ograniczając przy tym do minimum czas transportu zakupionej żywności od miejsca zakupu do domu. Jeśli wybieramy się w dalszą podróż zalecany jest transport w pojemnikach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (termotorby, termosy, termoboksy)
-żywność przechowujemy zgodnie z informacjami umieszczonymi na etykietach na opakowaniach, w odpowiedniej temperaturze, należy przestrzegać również dat przydatności do spożycia zamieszczonych na etykietach
- zwracamy uwagę na jakość kupowanych i spożywanych produktów spożywczych, które powinny posiadać odpowiedni wygląd, zapach, smak oraz mieć na opakowaniu etykietę z datą minimalnej trwałości lub terminem przydatności do spożycia
- kupując lody, ciastka z kremem i inne środki spożywcze w miejscach, w których nie robimy zakupów na co dzień zwracamy uwagę na stan sanitarno- higieniczny punktów sprzedaży i wyposażenia chłodniczego. Nie kupujemy lodów o zniekształconych kształtach, pogniecionych opakowaniach, co może wskazywać, że lody były wcześniej rozmrożone, przechowywane w niewłaściwej temperaturze. Produkty raz rozmrożone nie mogą być zamrożone ponownie.
Pamiętajmy, że nie stosowanie się do zaleceń przechowywania i transportu środków spożywczych może prowadzić do szybkiego psucia się produktów oraz stać się siedliskiem groźnych bakterii Salmonella czy Escherichia coli, doprowadzić do zatruć pokarmowych.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie