3.jpg)
Szybki przepis na pietruszkowe pesto, które świetnie nadaje się nie tylko jako dodatek do makaronów, ale też pieczywa np. w formie chrupiących, chlebowych paluchów. W sam raz na spotkanie z przyjaciółmi
Pesto jest bogate w witaminy C, A, beta-karoten i żelazo. Zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, potas. Wzmacnia wzrok, działa moczopędnie, usprawnia trawienie oraz przyswajanie pokarmów.
Natka pietruszki, bo o niej mowa, to prawdziwy, polski superfood. I wcale nie trzeba jeść jej tylko w formie nielubianego przez dzieci dodatku do zup.
Składniki:
słonecznik łuskany - ½ szklanki
- natka pietruszki - 2 pęczki
- sok z cytryny -1 łyżka
- skórka otarta z cytryny - 1 łyżeczka
- czosnek - 1 ząbek
- oliwa z oliwek - 100 ml
- starty parmezan - 15 g
- sól i pieprz do smaku
- chleb tostowy pełnoziarnisty (np. od Dan Cake)
Wykonanie:
Słonecznik namoczyć na noc w wodzie, następnie odcedzić na sitku i osuszyć. Dodać listki natki pietruszki, sok i skórkę z cytryny, czosnek, oliwę, parmezan, oraz szczyptę soli i pieprz.
Całość zmiksować blenderem do uzyskania grudkowatej, równomiernie rozdrobnionej pasty.
Kromki chleba tostowego pokroić na paski o grubości ok. 1 cm. i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie skropić oliwą z oliwek i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż pieczywo się zarumieni i będzie chrupiące.
Paluchy po wystygnięciu przekładamy do miseczki i podajemy z pesto pietruszkowym.
Smacznego.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie